karácsonyi édesség

A karácsonyt minden nemzet a maga különleges módján ünnepli, eltérőek a szokások és más-más finomságok kerülnek az asztalokra. Mindenhol az édesség koronázza meg az ünnepi ebédet, és ahogy nálunk elmaradhatatlan ilyenkor a beigli, úgy az olaszoknál a kalács a tradicionális karácsonyi édesség. A pandoro és a panettone természetesen nem akármilyen olasz kalács, hanem igazi itáliai különlegesség. Mit érdemes tudni ezekről a finomságokról?

pandoro lényegében egy vajas alapú, hajtogatott, kelesztett tésztából készül. Az általunk is ismert kalácshoz képest ez egy magasabb és keskenyebb sütemény, ami bordázott formában kerül ki a sütőből. Nem csak rendkívül ízletes, de tálalásában is egyedi, ugyanis ha vízszintesen vágjuk el a kalácsot, csillag alakú szeleteket kapunk, ami különösen jól mutat az ünnepi asztalon. A pandoro elkészítése nem egyszerű, idő- és energiaigényes, ezért kevesen vágnak bele otthon.

panettone ma már sokféle formában kapható, az eredeti recept szerint kandírozott gyümölcsdarabkák kerülnek a tésztába, ami alacsonyabb henger formában sül ki, a felső részén kiszélesedik. A tésztát többször kell keleszteni és átgyúrni, majd sütés után fejjel lefelé kell hűlnie a kalácsnak. A panettone tehát szintén nem ajánlott kezdő háziasszonyoknak, ha a klasszikus receptet szeretnék követni.

Manapság már senkinek sem kell lemondania az olasz kalácsokról csak azért, mert nincs kedve vagy ideje a konyhában rostokolni, hiszen a karácsonyi édesség mindkét típusa megvásárolható készre sütve. Még nem próbálta ezeket a nagyszerű süteményeket? Olyan helyről vásárolna, ahol valóban olasz kuriózumok kaphatóak? Kóstoljon bele az igazi itáliai életérzésbe velünk!

A Culinaria Italia prémium olasz élelmiszereket kínál az érdeklődőknek, és a termékek között természetesen a hagyományos olasz kalácsok is helyet kapnak, méghozzá többféle ízesítésben. Rendeljen nem mindennapi karácsonyi édességet az ünnepi asztalra a www.olaszbolt.hu weboldalról, kérdéseit pedig tegye fel bátran a +36-30-348-1110-es telefonszámon vagy az info@olaszbolt.hu e-mail címen!