szociális fóbia

Vannak olyan emberek, akik kifejezetten kellemetlenül érzik magukat társas helyzetekben. Szoronganak, félnek és rendkívül gátlásossá válnak, szinte alig várják, hogy elhagyják a közösséget, és hazatérjenek nyugodt otthonukba. Remegnek, izzadnak, meglehetősen rosszul érzik magukat a bőrükben. Akár pánikroham is kialakulhat ilyen esetekben. Az érintettek közül sokan nem is sejtik, hogy ez a sok kellemetlen tünet szociális fóbiára utal.

A szociális fóbia egyre több embert érintő probléma, ami jelentős mértékben képes megmérgezni a mindennapokat, a társas kapcsolatokat. A szociális fóbia tünetei gyakran az alacsony önértékeléshez köthetők. A betegek úgy gondolják, hogy mások negatív véleménnyel vannak róluk, csúnyának, butának vagy ügyetlennek tartják őket. Ezekkel a gondolatokkal, gátlásokkal rendkívül nehéz megfelelő kapcsolatokat kialakítani. Egyesek szinte mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen társaságba menniük, így nem érezhetik magukat rosszul, és a szociális fóbia olyan kellemetlen tünetei sem kínozhatják őket, mint például a remegés, gyomortáji problémák vagy a fejfájás.

A szociális fóbia nem csupán a társasági életre van rossz hatással, hanem a munkavégzésre is. Frusztrált állapotban, alacsony önértékeléssel nem igazán lehet maximális teljesítményt nyújtani, ezt pedig a vezetőség és a munkatársak is észre fogják venni egy idő után. Nem érdemes megkockáztatni a munkahely elvesztését, mindenképp foglalkozni kell a szociális fóbia kezelésével!

A kezeléshez kognitív pszichoterápia ajánlott, amellyel hatékonyan mérsékelhetők a kellemetlen tünetek. A betegek tisztább képet kaphatnak a bennük lezajló folyamatokról és arról, hogy milyen tényezők, miért váltják ki belőlük ezt az állapotot. Nem utolsó sorban pedig megtanulhatnak úrrá lenni a társas helyzetekben jelentkező szorongáson.

Amennyiben szeretné szakember segítségét kérni a szociális fóbia kezelésében, forduljon bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológushoz! Segítségével elérheti, hogy gondtalanul járjon társaságba. A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!