Gyakori tévhit, hogy ha evészavarról van szó, akkor azonnal egy túlsúlyos egyénre gondolunk, aki nem bír mértéket tartani. Sokan nem is betegségként tekintenek rá, hanem egyszerűen lustaságnak tudják be. Ez azonban egy valós, létező betegség, amely gyakran nem csupán a túlzott evésben, hanem az étel elutasításában is megjelenhet.

Az evészavar kezelése tehát fontos, hiszen ez nem egy elítélendő dolog, hanem egy komoly pszichoszomatikus kórkép, amely mögött legtöbbször valamilyen megoldatlan lelki probléma áll. Fontos megjegyezni, hogy az étkezéssel és a testsúllyal kapcsolatos szélsőséges eltérések ezekben az esetekben nem az okozói a problémának, hanem már a következményei. A lelki eredetű probléma azonban mindkét irányban okozhat extrém eltéréseket, így a 2000-3000 kalóriás falásrohamoktól az étel elutasításán át az önhánytatásig előfordulhat bármi.

Elsősorban a stressz, a depresszió vagy valamilyen trauma képes kiváltani ezt a pszichés állapotot, ami végül az önsanyargatáshoz vezet. A túlevés vagy az étel elutasítása végül tovább rontja a lelki állapotot, és önmagától a páciens ilyenkor már nem képes talpra állni, így az evészavar kezelése a megoldás.

Az evészavarnál különböző hajlamosító tényezők játszanak szerepet, lehet egyéni adottságtól, családi helyzettől és környezettől függő is. A kiváltó tényező azonban szinte mindig valamilyen szokatlan, negatív fizikai vagy lelki eredetű hatás. Korunk tipikus esetei a médiában látott elvárások, a szülői és még inkább a kortárs megjegyzések vagy partneri viszonyok miatt alakulnak ki. Az evészavar fenntartó tényezői adódhatnak betegségekből, pozitívan megélt előnyökből (iskolából vagy munkahelyről kimaradás, fogyás stb.) és környezettből való visszajelzésekből is.

Akár csak más pszichoszomatikus betegségek esetében, itt is szakemberhez kell fordulni, hogy az evészavar kezelése minél előbb megkezdődhessen. A felismerés már önmagában is fontos lépés, ugyanis sokan csak átmeneti időszakként gondolnak túlzásba vitt étkezéseikre és diétaként tekintenek anorexiás, bulimiás tüneteikre. Az evészavar kezelésében fontos szerepet kell vállalniuk a partnereknek és a családtagoknak.

Érdemes már ebben a fázisban szakértő pszichológus segítségét kérni. A www.thieryhenriette.hu weboldalon Ön is tájékozódhat a részletekről! Evészavar kezelését érintő, illetve egyéb kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal a +36 70 432-5790-es telefonszámon vagy az info@thieryhenriette.hu e-mail címen!