Az evészavarok több fajtája is jelen van régóta a nők és a férfiak életében egyaránt, de ma már újabb típusok megjelenéséről is beszélhetünk. A modern táplálkozási zavarok közé tartozik például az orthorexia nervosa is, ami egészen sajátosan nyilvánul meg. Itt az evészavar kezelésének nem az a célja, hogy a beteg ne egyen túl sokat vagy éppen túl keveset. Az orthorexia nervosában szenvedők ugyanis az egészséges étkezés megszállottjai.

Ez az evészavar kezelés tehát egy kicsit más irányt követel meg. Azzal nincs semmi baj, ha valaki tudatosan étkezik, ügyel arra, miből, mennyit fogyaszt, mit és honnan vásárol, hiszen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészséges életmód. A probléma akkor ölt testet, ha valakinek már minden percét az tölti ki, hogyan tudna tökéletesen egészségesen étkezni, tehát a normális viselkedés átcsap egyfajta megszállottságba. Ahogyan a legtöbb evészavar kezelés esetében, itt is figyelni kell arra, hogy a páciens miért jutott el a kényszerességig, milyen lelki okok húzódnak meg a háttérben. Többnyire a fokozott kontrolligény, a szorongás, az önbecsülés hiánya, esetleg valamilyen betegség sarkallja őket arra, hogy étrendjükön változtassanak. Itt is lehet cél, hogy csinosabb, vékonyabb legyen az illető, de ennél sokkal fontosabb az egészséges táplálkozásra vonatkozó norma görcsös fenntartása. Itt nem a mennyiség jelenti a központi problémát, hanem az ételnek a minősége. A beteg szinte a nap minden percében kényszeresen azzal foglalkozik, hogyan szerezze be az ételei hozzávalóit, hogyan készítse el őket és szigorúan beosztja azt is, hogyan fogyassza el őket.

Egy bizonyos határon túl már kényszeres viselkedésről, orthorexia nervosáról beszélünk, így szükségessé válik az evészavar kezelése. Az evészavar kezelése során a betegnek odáig is el kell jutnia, hogy az örömöt és a negatív érzéseket ne az étel és a vele való foglalkozás váltsa ki, illetve befolyásolja.

A www.thieryhenriette.hu webcímen Thiery Henriette pszichológus saját honlapja nyílik meg, elérhetővé téve a szolgáltatásokat, köztük az evészavar kezelést is. Kérjen segítséget modern táplálkozási zavarok esetén is a +36-70-432-5790-es telefonszámon vagy az info@thieryhenriette.hu e-mail címen!