evészavar

Az evészavarokkal kapcsolatban elsőként szinte mindenkinek a csontsoványra fogyott, anorexia nervosával küldő fiatal lányok jutnak eszébe, pedig legalább ilyen súlyos probléma a bulimia nervosa. Hogyan történhet meg, hogy akár évekig nem derül fény arra, hogy egy ismerősünket bulimia gyötri, és mi minden játszódik le mindeközben az érintett fejében?

Az evészavarnak többféle típusa ismert és az okok is nagyon sokfélék, általánosságban azonban elmondható, hogy fokozott teljesítmény- és megfelelési kényszer áll a háttérben. Egy-egy alkalommal mindannyian érzünk egy kis bűntudatot, amikor engedünk a gyorséttermek, cukrászdák csábításának, és a kelleténél érezhetően többet eszünk. Ezzel nincs is gond, alapvetően meg akarunk felelni saját magunknak és bizony, be kell vallanunk, hogy másoknak is. Azonban akkor, ha ez túllépi az egészséges szintet és nem csak egy futó gondolatként jelenik meg, akár evészavart is kiválthat.

A bulimia nervosa legfőbb mozgatórugója éppen az a kettősség, hogy az érintettek vonzó külsőre vágynak, feszültségüket viszont evéssel próbálják enyhíteni. Ez a gyakorlatban falásrohamok képében jelentkezik, melyeket szinte azonnal erős bűntudat követ, ez pedig hánytatásra, hashajtók szedésére késztetni a bulimiával küzdőket. Mindez rendszerint szégyenérzettel, sőt, undorral párosul, éppen ezért nehezen szánják rá magukat a bulimiások, hogy segítséget kérjenek, viszont a családtagoknak, barátoknak sem könnyű észrevenni, hogy baj van.

A falás rendszerint magányosan történik, a purgálásból adódóan pedig nem tudnak felszaladni a plusz kilók, így a bulimiát nagyon sokáig titokban lehet tartani. Az érintettek ráadásul az étkezésekkel járó társasági eseményeket is kerülik, ezzel pedig szinte kizárják a lehetőségét annak, hogy az ismerősök felfigyeljenek a problémára.

A bulimia miatt kialakuló negatív önkép az élet minden területén nyomot hagy, emellett a betegségnek komoly egészségügyi következményei lehetnek. Ha van olyan ismerőse, aki érintett lehet, kérjen mihamarabb segítséget Thiery Henriette klinikai szakpszichológustól! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!