szülés utáni depresszió

Baba érkezett a családba, és úgy látja, hogy párját túlságosan megviseli az anyaság? Fontos tudnia, hogy bizonyos fokú lehangoltság természetes, a szülés utáni depresszió azonban súlyos következményeket tartogat, ezért érdemes felvetnie a pszichoterápia lehetőségét. Nézzük, miről van szó pontosan, és mikor érdemes szakemberhez fordulni a problémával!

Azzal minden nő tisztában van, és közvetve a férfiak is tapasztalják, hogy a hormonális változások jelentős hatást gyakorolnak az érzelmi világra. Ez azonban sokkal erőteljesebben érezhető a szülést követő hetekben, egyfelől ennek tudható be a lehangoltság, amit a fiatal édesanyák éreznek ilyenkor. Másfelől azonban jelen van egyfajta lelki teher, ami a baba születésével járó elképesztő mértékű változásból adódik, ehhez pedig még hozzá jön az alváshiányból adódó kimerültség is.

A szorongás ebben az időszakban normális, hiszen alkalmazkodni kell az új helyzethez, ráadásul minden anya bizonytalannak érzi magát, hogy képes-e helyt állni. Szakkönyvek és családtagok olykor egymásnak ellentmondó tanácsai mentén próbálnak megfelelni új szerepüknek a nők, ami már önmagában kihívást jelent. Szorongást kelthet az etetés, amivel kapcsolatban olykor túlságosan nagy nyomást helyeznek az anyákra, eközben pedig a baba „nyelvét” is el kell sajátítani.

Ez az állapot az anyák többségénél két hét alatt helyreáll, másoknál viszont szülés utáni depresszióba fordulhat át. Ingerlékenység, gyakori sírás, bűntudat és önvádak jelentkeznek ilyenkor, de az öngyilkosság gondolata is felmerülhet. Talán nem is kell taglalni, hogy ennek milyen következménye lehet az anyára nézve, és mivel bizonytalanná válik a kötődés, a gyermek egészséges fejlődése is veszélybe kerül.

A szülés utáni depresszió jellemzően azoknál a nőknél jelentkezik, akiknek alacsony az önértékelésük, illetve nem megfelelő megküzdési stratégiákat alkalmaznak. A komolyabb problémának természetesen elejét lehet venni, a stabil párkapcsolat és a támogató családi légkör a kulcs ahhoz, hogy az újdonsült anyák a lehető legkönnyebben vegyék az akadályokat.

Abban az esetben viszont, ha szakember segítségére van szükség a kiegyensúlyozott anya-gyermek kapcsolat kialakulásához, érdemes Thiery Henriette klinikai szakpszichológushoz fordulni. A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!