pánikbetegség

Kisebb-nagyobb pánikrohamot szinte minden ember átél élete során. Önmagában ez nem olyan probléma, ami feltétlenül szakember segítségét igényli. Ám ha a rohamok rendszeresen ismétlődnek, pánikbetegség állhat a háttérben, amivel szinte lehetetlen önállóan megbirkózni!

Kevesen tudják, de a stressz, amit a modern ember betegségeként szokás emlegetni, valójában egy teljesen természetes, ősi reakció, ami valaha a túlélést szolgálta. Mai világunk megszelídült, nem kell egy nehéz helyzetben az életünket félteni, nem kell elrohanni, vagy fizikai küzdelembe bocsátkozni. Szervezetünk azonban még mindig erre készít fel minket, az ehhez szükséges hormonokat, tápanyagokat mozgósítja. Ám mivel se menekülni, se harcolni nem kell, testünk nem tud ezzel az állapottal mit kezdeni. Emiatt alakulhatnak ki a pánikrohamok, melyeket hirtelen fellépő, intenzív félelemérzetként élnek meg az érintettek. A rohamokat rendszerint olyan kellemetlen testi tünetek is kísérik, mint a fokozott izzadás, nehézlégzés vagy erős szívdobogás. Amennyiben ezek a rohamok havonta több alkalommal is előfordulnak, és az érintettek előre szoronganak a bekövetkezésük miatt, azt már pánikbetegségnek nevezzük. Fontos, hogy mielőbb megkezdődjön a kezelés, enélkül ugyanis könnyen kialakulhatnak másodlagos betegségek.

pánikbetegség kezelése többféle módszerrel történhet, erről minden esetben a szakember dönt, miután felállította a diagnózist. A légzés kontrolltól egészen a gyógyszeres terápiáig sokféle lehetőség jöhet szóba, attól függően, hogy a pánikbetegség milyen mértékű, de bármi legyen is a kezelési módszer, a cél mindig ugyanaz. Azt kell elérni, hogy az érintett megtanulja uralni a szorongásos helyzeteket, hiszen így ismét azt érezheti, hogy ő irányítja az életét, nem pedig a pánikbetegség.

Szakember segítségét kérni nem szégyen, a pánikbetegség kezelése után pedig ismét teljes életet élhet! Ha úgy érzi, hogy készen áll elindulni a gyógyulás útján, keresse bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológust! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!