A köztudatban általában kétféle végletes reakció uralkodik az alkoholistákkal szemben. Az egyik a megvető, lenéző és elutasító, míg a másik az őket felkarolni vágyó és sajnálkozó. Azonban egyik csoport tagjaira sem jellemző, hogy az alkoholfüggők családjaira is gondoljanak. Pedig lássuk be, az alkoholproblémával terheltek családjai talán még nagyobb gondokkal néznek szembe, mint maga a leszokni képtelen személy. De vajon mit tehetünk, ha családunkba is befészkelte magát ez a probléma?

 

Magyarország élen jár az alkohol miatti halálozások számában

Bár 1999 óta már a felére esett vissza az alkoholfüggők száma Magyarországon, így a velük egy háztartásban élőké is. Azonban még így is az egyik legrosszabb a helyzet az Európai Unión belül országunkban az ebből adódó elhalálozások számának tekintetében. Ennek egyik legnagyobb oka, hogy sok alkoholista nem tudja magáról, hogy függő. Ilyenkor pedig még nagyobb szerep kellene, hogy jusson a közeli családtagoknak, akik mindannyiuk életkörülményeit és jövőjét javíthatnák, ezért a tanácsadás alkoholfüggők hozzátartozóinak elengedhetetlen.

A tanácsadás alkoholfüggők hozzátartozóinak azért is fontos, mert egy statisztika szerint a szülői minta örökletes. Azaz minden olyan családban, ahol a szülők között alkoholista fordult elő, akár megnégyszerezi a kockázatát annak, hogy a gyermekük is függővé válik az élete során. Egy kimutatás szerint ma Magyarországon minden negyedik felnőtt alkoholista. Ez pedig megnyilvánul testi és lelki egészségkárosodásban, valamint az emberi kapcsolataik, ezenkívül a társadalmi és anyagi helyzetük romlásában is. Különös tekintettel a családi kapcsolataikra, így az élettárs, házastárs és gyerekek közti viszony tud végérvényesen megromlani e káros szenvedély miatt.

Minél előbb szüksége van az alkoholfüggők hozzátartozóinak tanácsadásra

Alkoholfüggő hozzátartozójaként feladatunk, hogy a klasszikus tünetek észrevételekor, minél előbb megfelelő szakemberhez forduljunk. A hosszú éveken át elhúzódó családi problémákat előidéző függőség ugyanis mentális problémákat eredményezhet a család minden tagjánál. A tanácsadás alkoholfüggők hozzátartozóinak is megnyugvást és segítséget nyújthat, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot.

A családot uraló körülmények miatt ilyen esetben nem csak az alkoholfüggők hozzátartozóinak tanácsadására van szükség, hanem stresszoldásra, szorongás oldásra és alvászavar kezelésére is. Éppen ezért érdemes minél előbb ellátogatni a www.agyiaktivitas.hu weboldalra, ahol Ön is megfelelő információkat kaphat hasonló helyzetekben. Szaktanácsadásért hívja Balanyi Attilát a +36-20/945-94-92-es telefonszámon vagy írjon az info@agyiaktivitas.hu e-mail címre!