személyiség modell

Érdeklődik a különböző személyiségelméletek iránt? Többet szeretne megtudni a személyiség modellről? Pontosan tudjuk, hogy önmagunk és a külvilág megismerése roppant fontos. Éppen ezért ki kell emelni, hogy a személyiség modell azt a három dimenziós földi világot foglalja magába, amiben élni lehet, vagyis nem mást, mint a hétköznapi valóságot. A továbbiakban bemutatjuk, melyik is ez a három dimenzió, és mit érdemes röviden tudni róluk.

Fontos kiemelni már az elején: a személyiség modell esetén mindhárom dimenzióban munkát végzünk, melyet értelemszerűen minden esetben folyamatként élünk meg. A kiindulópontként tekinthető három dimenzió a következő:

– 1. dimenzió: a testi folyamatok és tevékenység

– 2. dimenzió: az érzelmi folyamatok és viselkedés

– 3. dimenzió: a gondolkodási folyamatok és beszéd

Értelemszerűen, ha a személyiség modell első síkja nem lenne, természetesen a többi sem létezne. Ebben a dimenzióban születünk meg – valamikor, illetve valahol – a szüleinktől pedig különböző géneket öröklünk, melyek a különböző készségek megfelelő érvényesülését hajlamossá teszik.

személyiség modell második dimenziójában jön létre az érzelem világunk, vagyis úgy is fogalmazhatunk, hogy ekkor „születik meg a lelkünk”. Fontos kiemelni, hogy ez a sík adja meg az ember viszonyulását, az erkölcsi nagyságot, a művészeteket. Ennek köszönhetően gyűjtjük be a különböző szubjektív, illetve objektív értékeket, vagyis a szeretet, illetve a pénzt is.

személyiség modell harmadik dimenziója gyakorlatilag a magasságunkat adja meg. Ezt úgy is nevezhetjük, mint: a szellemi, intellektuális vagy tudati sík. Ebben a síkban gyakorlatilag a folyamatos kíváncsiság, a megismerés jellemzi az egyént.

Felkeltettük az érdeklődését? Bővebben olvasna, többet szeretne megtudni a személyiség modellről? Vagy megismerkedne az evolúció szabályaival, esetleg a filogenetikus (törzsfejlődés) modellel is? Ne hezitáljon! Kérem, keresse fel weboldalamat, hiszen a www.szmszm.hu-n bővebben olvashat érdekességeket az előbb említett témákban! Amennyiben kérdése, kérése támad, bátran lépjen velem kapcsolatba! A leveleket a szabomargit4@gmail.com e-mail címre várom!